طی سال های اخیر USB یا همان درگاه انتقال داده جهانی به عنوان یک رابط استاندارد برای اتصال سخت افزارهای مختلف الکترونیکی همانند: پرینتر، موس، کیبرد، دوربین دیجیتال و … به رایانه شناخته شده است.
اولین سری از این محصولات در تاریخ تکنولوژی با نام USB 1.0 در سال 1996 رونمایی شد. اما این دستگاه کارایی صد در صد نداشت و از سرعت پایینی در انتقال اطلاعات از یک دستگاه به دستگاه دیگر برخوردار بود.
در ادامه در سال 2001 USB 2.0 وارد عمل شد که با ورود آن غوغایی در سرعت انتقال دیتا صورت گرفت.
این سری از یو اس بی ها دارای سرعت ۴۸۰ مگابیت/ ثانیه بودند. و سرانجام هم بعد از 9 سال فاصله
USB 3.0 در سال 2010 به بازار عرضه شد.
به دلیل تغیرات زیادی که در تمامی سخت افزارهای حوزه تکنولوژی و رایانه صورت میگیرد. به ناچار باید یو اس بی نیز همگام با این تغییرات پیشروی کند.
ویژگی های USB 3.0
به طور خلاصه، این نسل از یو اس بی نوید دهنده موارد زیر است.
سرعت انتقال دیتا: نرخ انتقال دیتا حدود 3200 مگابایت بر ثانیه دارد. یا 3.2 گیگ بر ثانیه که عمده ترین مزیت آن است به همین دلیل آن را SuperSpped مینامند.
نحوه انتقال و دریافت دیتا: USB 3.0 برای اولین بار تکنولوژی انتقال داده های دوبلکس را برای اولین بار معرفی کرد. این موضوع به این معنا است که یو اس بی 3 قادر به خواندن و نوشتن داده ها به طور همزمان است. این در حالی است که در تکنولوژی قبلی یعنی USB 2.0 از این ویژگی پشتیبانی نمیشد.
افزایش حداکثر قدرت: میزان توان ذخیره انرژی در یو اس بی 3 به ۱۵۰ آمپر برای هر واحد افزایش یافته است. و یک دستگاه پیکربندی شده بر اساس یو اس بی ۳.۰ میتواند توسط حداکثر ۶ واحد شارژ شود. این میزان جریان گرفته شده ۸۰ ٪ بیش از یواس بی ۲.۰ است.
انتقال داده های دوطرفه: امکان انتقال و دریافت داده ها به صورت همزمان را دارا است.
تفاوت USB 3.0 در مقایسه با USB 2.0
کابل USB 3.0 از کابل USB 2.0 ضخیم تر است زیرا 4 سیم بیش از USB 2.0 دارد. یو اس بی 2 دارای 4 سیم و یو اس بی 3 دارای 8 سیم است.
از چهار سیم تعبیه شده در SuperSpeed، دو سیم برای دریافت سریع اطلاعات و دو سیم برای ارسال سریع اطلاعات استفاده می شود.
یو اس بی 3 به صورت کاملا دو سویه عمل میکند. یعنی بر خلاف یو اس بی 2 که یک طرفه است. قابلیت ارسال و دریافت اطلاعات را به طور همزمان دارد.
درایوهای USB 3.1 با افزایش سرعت جابهجایی فایلها نسبت به درایوهای USB 2.0 در وقت شما صرفهجویی میکنند. میزان این صرفهجویی، به تعداد کانالها، سرعت جابهجایی و نوع فایلهایی که منتقل میکنید، بستگی دارد.
معایب USB 3.0
حداکثر طول کابلی که یواس بی ۳.۰ پشتیبانی میکند به حدود ۳ متر کاهش یافته است. در حالی که در یو اس بی ۲.۰ این عدد ۵ متر بود. با این حال، با استفاده از هاب، حداکثر طول می تواند تا ۱۸ متر افزایش داشته باشد.
اصولا تمام دستگاه های الکترونیکی نمی توانند از حداکثر سرعت یو اس بی 3 استفاده کنند. از این رو تا زمانی که رایانه های به صورت پیش فرض مجهز به سخت افزار با سرعتی نباشند، ویژگی های یو اس بی 3 به خوبی قابل مشاهده نیست.
انواع USB 3.0
این نسل از یو اس بی در 3 مدل مختلف USB 3.1 ،USB 3.0 و USB 3.2 عرضه شده است. که هریک ویژگی های منحصر به فرد مخصوص به خود را دارد.
نحوه تشخیص یو اس بی 3 در مقایسه با نسل های قبلی
اولین راه تشخیص پورت یو اس بی 3 از USB 2 نمادی است که در کنار یو اس بی 3 نوشته می شود. در نماد یو اس بی 3، دو حرف S اضافه شده است تا به راحتی بتوان آن را از USB 2 تشخیص داد.
اگر نماد یو اس بی 3 همراه با نماد برق درج شده باشد. یعنی دستگاه متصل به این پورت در صورت پشتیبانی می تواند سریع تر شارژ شود.
دومین راه تشخیص که بسیار راحت تر از روش قبلی می باشد این است که به رنگ درگاه مورد استفاده در آنها نگاه کنید. لبه داخلی نسخه سوم یواسبی به رنگ آبی و نسخه دوم آن به رنگ مشکی ساخته شدهاند. به همین دلیل اگر پورت آبی رنگی روی دستگاه خود مشاهده کردید میتوان مطمئن شد که آن USB 3 میباشد.
جمع بندی
همانطور که گفته شد USB 3.0 ده برابر سریعتر از USB 2.0 و ۴۰ برابر سریعتر از USB 1 است. با یواس بی ۳.۰ شما میتوانید یک فایل ۱۰ گیگابایتی را از کامپیوتر خود به درایو خارجی با صرف زمانی در حدود ۲۵ ثانیه انتقال دهید.
این در حالی است که با یواس بی ۲.۰ این امر بیش از ۵ دقیقه که معادل 300 ثانیه است وقت خواهد گرفت!
یو اس بی 3 از طریق تعدادی تغییرات فنی به عملکرد بسیار بالاتر دست مییابد. شاید بارزترین تغییر یک گذرگاه فیزیکی اضافی باشد که به موازات گذرگاه USB 2.0 موجود اضافه میشود.
برای مثال فرض کنیم یک دستگاه جانبی، مانند پرینتر را از طریق این درگاه به کامپیوتر خود وصل میکنید. چنانچه بعد از یک مدت زمان خاص، از این دستگاه استفاده نشود. ارتباط آن با کامپبوتر به صورت خودکار قطع میشود تا از اصراف برق جلوگیری به عمل آید.