AD یا اکتیو دایرکتوری یک سرویس برای مدیریت منابع شبکه است. که به منظور کار در محیط ویندوز و توسط شرکت مایکروسافت ارائه شده است. این سرویس منابع را به صورت سلسله مراتبی در یک دامین سازماندهی میکند. که این منابع گروهی از سرورها و منابع تحت شبکه میباشند که یک دامنه واحد دارند. هردامنه برای خود شامل یک یا چندین کنترلر میباشد که یکی از آنها درحال اجرا کردن ویندوز سرور است. مدیران شبکه میتوانند با Active Directory تغییراتتی در کنترلرهای دامنه ایجاد کنند. و همهی کنترلرهای دامنه را آپدیت کنند.
هدف از اکتیو دایرکتوری چیست؟
در واقع هدف اصلی Active Directory فراهم کردن سرویسی متمرکز برای احراز هویت و تعیین سطح دسترسی به صورت متمرکز است. با Active Directory میتوانید نصب نرم افزارهالی مختلف و اعمال تغییراتی مانند: به روزرسانی های مهم را مدیریت نمایید. یکی دیگر از کاربردهای مهم اکتیو دایرکتوری ذخیره سازی اطلاعات و تنظیمات شبکه به صورت متمرکز است. داده هایی که در این پایگاه ذخیره میشوند مانند: اطلاعات کاربران، تماس ها، پرینترها، سرورها، پایگاه های داده گروه ها، کامپیوترها و سیاستهای امنیتی همه تحت عنوان اشیا ذخیره میشوند.
نکته: در واقع با Active Directory مشخص میکنیم که کدام یوزر با کدام کامپیوتر تحت کدام Domain به چه کاری بپردازد. یعنی میزان دسترسی آن به شبکه چقدر باشد و تا چه میزان در آن اختیارات دارد. DNS قلب اکتیودایرکتوری است.
Active Directory با استفاده از DNS اطلاعات مناسب را به دیگر کامپیوترها منتشر می کند پس درست کار کردن آن بستگی به درستی DNS دارد.
اشیا در اکتیو دایرکتوری
هر آنچه در شبکه وجود دارد مثل کاربران، کامپیوترها، سرورها، پرینترها، sharefolderها و … میتوانند به عنوان اشیا در داخل شبکه تعریف شوند. پس به طور کلی به سه دسته تقسیم میشود: منابع، کاربران، سرویس ها.
منابع: مانند سخت افزارهایی همچون پرینتر و اسکنر
سرویسها: مانند ایمیل
کاربران: یوزرها و اطلاعات تماس
هر شی در اکتیو دایرکتوری شامل مجموعه ای از ویژگی ها است که هرکدام از آن ها با استفاده از نام و صفاتشان به طور یکتا قابل شناسایی میباشند.
سه جزء اصلی در ساختار
در ساختارActive Directory سه جز اصلی را شاهد هستیم. که شامل domain ،tree و forest میباشند.
دامین
به عنوان اصلی ترین جز در هر Active Directory دامین میباشد. آبجکت هایی مانند کاربران و دستگاه ها که همگی از یک دیتابیس استفاده میکنند، در یک دامین گروه بندی میشوند. دامین گروهی از آبجکت هاست مانند کاربر و دستگاه که در یک دیتابیس اکتیو دایرکتوری قرار دارند.
Tree
از tree به عنوان دسته بندی گروه ها به صورت سلسله مراتبی استفاده میشود. یک یا چند دامین میتوانند در یک گروه قرار گیرند که درخت – Tree نامیده میشود. در درخت ارتباط امن بین دو دامین وجود دارد. ساختار درخت سلسله مراتبیاست یعنی اگر دامین ۱ با دامین ۲ دارای ارتباط امن باشد، و دامین ۲ با دامین ۳ ارتباط امن داشته باشد، دامین ۱ هم با دامین ۳ ارتباط امن دارد.
Forest
یک forest مجموعه ای از یک یا چند Tree یا درخت Active Directory است. جنگل شامل پیکربندی دامین، اطلاعات برنامه ها، طرح دایرکتوری و لیست تمام آبجکت ها است. طرح دایرکتوری یعنی کلاس و ویژگی هایی که آبجکت در جنگل دارد. تمام دامینهای موجود در یک forest اسکیمای مشترک و یکسانی دارند که همین امر سبب میشود ایجاد یک فضای نامگذاری پیوسته و سازگار میشود. اولین دامین در هر forest دامین ریشه (Root domain) نام دارد. اکتیو دایرکتوری همچنین یک پایگاهدادهی یکسان و مخصوص را بین تمام دامینها به اشتراک میگذارد. که هدف آن فراهم کردن امکان جستجوی سریع و بهینهی تمام اشیاء است. به این پایگاهداده Global Catalog میگویند.
تفاوت اکتیو دایرکتوری و دامین کنترلر
Active Directory سرویس دایرکتوری در شبکه است، در حالی که دامین کنترلر این سرویس را روی شبکه ارائه میدهد. پس تفاوت بین Active Directory و Domain Controller در این است که یکی سرویس است و دیگری آن سرویس را ارائه میدهد. اکتیو دایرکتوری مثل Active Directory تمام جزییات مربوط به کاربران و کامپیوترها و دستگاه های متصل به شبکه را دارد. Domain Controller جایی است که Active Directory اجرا میشود.
نتیجه گیری
بدون Active Directory، مدیریت منابع نیازمند مدیریت تک به تک و به صورت منفرد است. در حالی که توسط Active Directory مدیریت منابع شبکه به صورت مجتمع صورت میگیرد. اکتیو دایرکتوری با ارائه یک ساختار سلسله مراتبى، سازماندهى آسان Domainها و منابع را فراهم مىکند. بدین ترتیب کاربران به راحتی میتوانند منابع شبکه نظیر فایل ها و چاپگرها را پیدا کنند.
اخیرا نخستین تراشه های 2 نانومتری دنیا توسط شرکت IBM تولید و رونمایی شده است. این شرکت توسعه فناوری های جدید خود در رابطه با تراشه های دو نانومتری را در شهر آلبانی نیویورک انجام میدهد. این تراشه از 50 میلیار ترانزیستور تشکیل شده است. و از تمامی تراشه های قدرتمند امروزی قوی تر است. قطعات نیمه هادی در دنیای امروزی از نقش اساسی و حیاتی برخوردار هستند. و در بسیاری از صنایع از قبیل: سیستم های حمل و نقل، رایانش و دستگاه ها ارتباطی کاربرد دارند. با گذر زمان این نیاز بیش از گذشته احساس میشود که کاربران به تراشه هایی با قدرت بیشتر ولی مصرف انرژی کمتر نیاز دارند. و بیش از همه نیز این نیاز در حوزه های هوش مصنوعی و اینترنت اشیا احساس میشود.
تاثیر تراشه های 2 نانومتری IBM در تراشه های نیمه هادی
ای بی ام با تولید تراشه های دو نانومتری توانسته یه تراشه های نیمه هادی قدرت بیشتری ببخشد. و بیش از گذشته پاسخگو نیاز کاربران باشد. ای بی ام پیش بینی کرده است که تراشه های 2 نانومتری وی 45 درصد قدرت بیشتر و 75 درصد انرژی کمتری نسبت به پیشرفته ترین تراشه های 7 نانومتری امروزی دارند.
مزیتهای تراشه های 2 نانومتری IBM
افزایش عمر باطری تا حدود 4 برابر
کاهش کربن دیتا سنترها
افزایش سرعت
تسریع پردازش در اپلیکیشن ها
دسترسی سریع تر به اینترنت
این تراشه های با توجه به فناوری هایی که در ساختشان به کاربرده شده است میتوانند فرایند تشخیص اشیا را سریع تر انجام دهند. و تجربه ای لذت بخش را به شما ارائه دهند.
دستاوردهای مهم IBM
IBM پیشتر از طریق متخصصانش توانسته بود نخستین تراشههای هفت نانومتری و پنج نانومتری دنیا را نیز معرفی کند.
DRAMهای تک سلولی
قوانین مقیاسبندی دنارد
فتورزیستهای تقویتشده به روش شیمیایی
سیمکشی به هم متصل مسی
فناوری سیلیکون روی عایق
ریزپردازندههای چند هستهای
DRAM توکار
بستهبندی تراشهها بهصورت سه بعدی
موارد بالا جزو دستاوردهای مهم IBM در طول چند سال فعالیت اخیر به حساب میآیند. IBM پس از گذشت چهار سال از اعلام لیتوگرافی پنج نانومتری، اقدام به رونمایی از تراشه های 2 نانومتری کرد.
افزایش تعداد ترانزیستور چه مزایایی را در پی دارد؟
کوچک تر شدن تراشه
افزایش سرعت تراشه
قابل اتکاتر شدن
کاهش مصرف انرژی
معیار نانومتر از یک سازنده به سازنده دیگر متفاوت است. به ویژه فرآیندهای اینتل با معماری 10 نانومتری دارای تراکم ترانزیستور بسیار بالاتر از تراشه AMD با معماری با 7 نانومتر است. پردازندههای Willow Cove در تراکم ترانزیستور تقریبا برابر با قطعات 7 نانومتری هستند که از تولیدات کارخانههای TSMC هستند. (TSMC پردازندههایی را برای AMD ،Apple و سایر مشتریان قدرتمندش تولید میکند.)
ادعای IBM در ساخت تراشه های 2 نانومتری
IBM ادعا میکند معماری به کار رفته در تراشه های 2 نانومتری تاکنون در صنعت دیده نشده است. براساس ادعای IBM، فناوری جدید باعث میشود تراشهی دو نانومتری، حداکثر ۵۰ میلیارد ترانزیستور در خود جای دهد. افزایش تعداد ترانزیستورها همچنین بدین معنی است که طراحان تراشه گزینههای بیشتری برای گنجاندن فناوریهای جدید در سطح هسته در دسترس دارند تا توانایی تراشه برای پردازشهای مهم در حوزهی هوش مصنوعی و رایانش ابری تقویت شود.
ترانزیستورها مانند یک سوئیچ خاموش و روشن عمل میکنند و اعداد ۰ و ۱ باینری را میسازند که زیرساخت کامپیوترهای مدرن را تشکیل میدهد. دیواری که در برابر رشد فناوری در این حوزه قرار داشت این بود که به هنگام خاموش بودن این سوئیچهای ریز، الکترون از آنها نشت میکرد. داریو گیل، معاون رئیس و مدیر تحقیقات آیبیام گفته است دانشمندان توانستهاند ورقههایی از مواد عایق به ضخامت چند نانومتر در داخل سوئیچها بریزند تا نشتی الکترون را متوقف کنند.
نتیجه گیری
اخبار اعلام شده حاکی از این است که TSMC نیز در حال کار روی تراشههای ۲ نانومتری است و انتظار میرود تا سال آینده شاهد ساخت تراشههای ۴ و ۳ نانومتری توسط این شرکت باشیم. در حالی که خبر ساخت تراشه های دونانومتری توسط ای بی ام انقلاب بزرگی در تراشه ها در جهان به وجود می آورد اما نمیتوان به طور دقیق دانست که این تراشه ها چه زمانی به شکل گسترده در سخت افزارها به کار برده خواهند شد. زیرا تولید انبوه این تراشه ها مشکلات و چالش های بسیاری بر سر راه دارد. احتمالا چند سالی تا عرضه گسترده تراشه های 2 نانومتری به بازار فاصله دارد. اما توجه به این نکته ضروری است تراشه هایی که قرار است دنیایی ما را متحول نمایند اکنون در راه هستند.
در این مقاله قصد داریم به معرفی پردازنده هیبریدی Lakefield بپردازیم. پردازنده های اینتل امروزه بیش از گذشته در معرض رقابت با محصولات شرکت هایی مانند: کوالکام و ای ام دی هستند. اینتل برای کسب موفقیت بین رقبای خود نیازمند این موضوع است تا طراحی خاصی را در تراشه های خود اتخاذ نماید. بنابراین به تولید و توسعه پردازنده های هیبریدی با نام Lakefield پرداخت تا تحولی در دستگاه های محاسباتی قابل حمل به وجود آورد.
اقدامات اولیه به هنگام ساخت پردازندههای لیک فیلد
در سال 2018 مهندسان تحقیق و توسعه اینتل تصمیم به یک تغییر اساسی در آیندهی پردازندههای اینتل گرفتند. برای ساخت پردازندههای هیبریدی Lakefield به روش ساخت جدیدی روی آوردند. که این روش، فناوری تجمیع سه بعدی Foveros نامگذاری شد. تا قبل از این روش اجزای مختلف یک تراشه soc اینتل نظیر هسته پردازنده، تراشه گرافیکی، منابع و حافظه یک پارچه در یک چینش دوبعدی و روی یک die واحد مستقر میشد. اما حالا قرار است اجزای مختلف SoC بر لایههای مختلفی سوار شوند و با اشغال کمترین فضای ممکن، بیشترین منابع ممکن در قالب یک تراشه پدیدار شود. نتیجه چنین چیدمانی، پردازندههای تحول آفرین لیک فیلد بودند.
علل اصلی ساخت پردازنده هیبریدی Lakefield چیست؟
کاهش توان مصرفی
کاهش فضای مورد نیاز اجزای پردازنده
سطح عملکردی قابل توجه
این طراحی افزایش بازدهی و نهایت بهرهبرداری از فضای فیزیکی را هدف گرفته و باعث میشود. که پردازندهی قدرتمندی با حداقل ابعاد و بازدهی زیاد و تولید حرارت کم را بتوان در قالب دستگاهی کوچک جای داد که نیازمند قدرت و بازدهی بیشتری است. عدم نیاز به فضای اضافی برای تعبیهی رم باعث شده که اینتل بتواند این تراشه را بر کوچکترین مادربرد دنیا مستقر کند و در CES به معرض نمایش درآورد.
چه مشکلاتی بر سر راه اینتل در ساخت این پردازنده وجود داشت؟
البته برای ساخت پردازندههای هیبریدی Lakefield مشکلات بسیاری از قبیل:
قرارگیری اجزا
چگونگی کار و تعامل اجزا با یکدیگر
بهرهگیری از ویژگیهای تمامی لایهها
جلوگیری از ناکارآمد ماندن یک لایه
جلوگیری از افزایش فشار بر یک لایه
و در نهایت هم کنترل انتقال حرارت میان لایهها، از جمله مواردی بود که بر سر راه مهندسان اینتل وجود داشت.
پردازنده هیبریدی Lakefield و ایده ساخت ماده عایق
برای ادامه مسیر در ساخت پردازنده اینتل اقدام به تولید ماده عایق جدیدی کرد که کمک به دفع گرمای بین لایه ها و عدم نفوذ گرما از لایه ها به یکدیگر میکند. در نهایت هم پردازنده هیبریدی Lakefield در ابعاد 12در 12 در 1 میلی متر ساخته شده است. که در واقع یک تراشه بسیار کوچک اما بسیار کارامد است. اینتل با ساخت Lakefield نشان داد که میتواند به صورت بسیار متفاوت با سایر پردازنده های خود اقدام به ساخت تراشه ای جدید با تکنولوژی متفاوت نماید.
2 نکته اساسی در ساخت پردازنده لیک فیلد
در ساخت پردازنده لیک فیلد به دو نکته اساسی توجه شده است.
1. بهرهوری توانی
2. عمر بیشتر باطری دستگاه های مجهز به این پردازنده
این پردازنده در مقایسه با پردازنده های میان رده ای لپ تاپ دارای قدرت بیشتر و مصرف کمتر است. اینتل در رابطه با پردازنده هیبریدی لیک فیلد مدعی است که این پردازنده ها در مقایسه با پردازندهای Amber Lake زمانی که فعال هستند. توانی بین 1.5 تا 2 برابر کمتر دازند. توان طراحی حرارتی این تراشهها، در بازه ی بین ۳ تا 7 وات است؛ میزان توان مصرفی این پردازندههای هیبریدی هر عددی باشد، اینتل مدعی است که عمر باتری لوازم مجهز به آن در حال کار به ۲۵ ساعت و در حالت استندبای به یک ماه میرسد.
نتیجه گیری
سرانجام اینتل پس از گذر از این فراز و نشیب ها پردازنده هیبریدی Lakefield را در رویداد CES ژانویهی ۲۰۱۹ معرفی کرد. پردازندههای Lakefield اینتل به یک پردازنده قدرتمند و ۱۰ نانومتری Sunny Cove و ۴ هسته اتم مبتنی بر هستههای Tremont مجهز شدهاند. مطمئنا لیکفیلد پایان کار پردازندههای هیبریدی اینتل نخواهد بود. این کمپانی برای نسل بعدی پردازندههایش به نام Alder Lake به سراغ معماری هیبریدی جدیدی میرود تا بتواند حضور قدرتمندتری داشته باشد و مجددا سهم AMD را در بازار کاهش دهد. البته AMD هم با معماری Zen 4 به حضور قدرتمندش در بازار ادامه خواهد داد. در فضای پردازندههای مصرفکنندگان، رقابتی دو جانبه وجود دارد. اما کافیست گستره دید خود را افزایش دهیم. آن وقت خواهیم دید که این بازار به مراتب گستردهتر و متنوعتر از آن چیزی است که به نظر میرسد.