مانیتور کامپیوترهای امروزی پورتهای متنوعی دارند که هر کدام عملکرد متفاوتی را ارائه میدهند. هنگامی که قصد خرید یک مانیتور جدید را دارید باید بدانید که دقیقا کدام پورتها برای دستگاه شما مناسب است. پورت یا درگاه محلی برای اتصال کابلهای مختلف به
قطعات سخت افزاری مورد استفاده قرار میگیرد. این پورتها به عنوان پورتهای ارتباطی شناخته میشوند که مسئول ارتباط بین کامپیوتر و دستگاههای دیگر هستند. در این مقاله با انواع پورت نمایشگر و کاربرد هدکدام از آنها بیشتر آشنا میشوید.
پورت نمایشگر چیست؟
از لحاظ لغوی در زبان فارسی پورت (Port) به معنی درگاه است. پورت برای تبادل اطلاعات میان دو
کامپیوتر یا کامپیوتر با سرور استفاده میشود. به صورت کلی در انواع پورت نمایشگر دو نوع پورت سخت افزاری و نرم افزاری وجود دارد. پورت سخت افزاری که در قسمت جلو یا پشت دستگاهها قرار دارد و به وسیله آن کامپیوتر به دستگاههای خارجی مانند: مانیتور، کیبورد، موس، اسپیکر، پرینتر و فلش دسترسی پیدا میکند. کار اصلی پورت کامپیوتر این است که نقطه اتصال باشد و امکان انتقال اطلاعات بین کامپیوتر و دستگاههای جانبی را فراهم کند.
پورتهای نرم افزاری هم نقطه اتصال برنامهای هستند و در تعیین مقصد ارسال و دریافت بستهها نقش مهمی دارند. پورتهای نرم افزاری تعیین میکنند که کامپیوترها اطلاعات را از یک IP مشخص با یک port مشخص ارسال یا دریافت کنند.
پورت در شبکه چیست؟
پورت در شبکه یا اینترنت، یک نرم افزار یا درگاه شبکهای است که اطلاعات به آن ارسال میشود. به عنوان مثال پورت 80 پورت شبکه http است. کاربران مایکروسافت ویندوز میتوانند از دستور netstat برای مشاهده اتصالات فعال یا درگاهها استفاده کنند. افرادی که میخواهند پورتها را در رایانه یا شبکه خود مسدود کنند، با استفاده از یک نرم افزار یا فایروال سخت افزاری میتوانند این کار را انجام دهند.
کاربرد اصلی انواع پورت نمایشگر چیست؟
کار اصلی پورت نمایشگر انتقال اطلاعات بین کامپیوتر و دستگاههای جانبی است. در رایانهها میتوان پورتهای ارتباطی را بر اساس نوع و پروتکل مورد استفاده به دو نوع تقسیم کرد. این دو نوع عبارتند از: پورتهای سریال و پورتهای موازی.
پورتهای سریال: پورت سریال رابطی است که از پروتکل سریالی استفاده میکند. رایجترین نوع پورت سریال، کانکتور D-Subminiature یا D-sub است که سیگنالهای RS-232 را منتقل میکند. پورت سریال از انتقال سریالی یک بیت در زمان به دستگاههای دیگر
پشتیبانی میکند.
پورتهای موازی: پورت موازی رابطی است که در آن ارتباط کامپیوتر و دستگاه جانبی به روش موازی برقرار میشود. یعنی انتقال دیتا با استفاده بیش از یک خط یا سیم ارتباطی انجام میشود. پورت پرینتر نمونهای از پورت موازی است.
کدام پورتهای مانیتور کاربرد بسیاری دارند؟
HDMI، DisplayPort و USB-C رایجترین انواع پورتها و کابلهای مانیتور هستند که آنها را در نمایشگرهای مدرن مشاهده میکنید. با این حال، گزینههای قدیمیتری نیز وجود دارد، مانند VGA و DVI که به دستگاههای قدیمی متصل میشوند. انتخاب نوع پورت مانیتور مناسب بسیار مهم است، چرا که بیشتر مانیتورها هر پنج نوع از انواع پورت نمایشگر را ندارند. به همین دلیل مهم است که بدانید کدام کابل مانیتور برای کدام دستگاه مناسب است.
تفاوت DisplayPort و HDMI چیست؟
DisplayPort و HDMI اغلب با هم اشتباه گرفته میشوند زیرا ویژگیهای مشابه به هم دارند. جدا از این واقعیت که DP و HDMI از اتصالات مختلف استفاده میکنند، DisplayPort بیشتر در کامپیوتر استفاده میشود در حالی که HDMI برای اتصال به تلویزیونها و محصولات AV کاربرد دارد. مهمترین تفاوت HDMI و DisplayPort پشتیبانی از نمایشگرهای متعدد است. DisplayPort حداکثر از چهار نمایشگر پشتیبانی میکند، اما HDMI به حداکثر دو نمایشگر محدود میشود. هر دو استاندارد از صدای 192Hz/24-bit پشتیبانی میکنند، اما در HDMI انتقال صدا تنها در یک اتصال کابل انجام میشود. چنین رزولوشنی برای پخش محتوای صوتی باکیفیت با یک پخشکنندهی صوتی HD و یک گیرندهی A/V عالی است.
پورت HDMI
یکی از انواع پورت نمایشگر HDMI است. پورتهای HDMI (رابط چند رسانهای) رایجترین پورتهای موجود در بازار هستند. شرکتهای فیلم سازی مانند: یونیورسال، برادران وارنر، و دیزنی برای نمایش فیلمهای خود و همچنین سازندگان بازیهای ویدیویی مانند: پاناسونیک، فیلیپس، سیلیکون ایمیج، سونی و توشیبا از HTMI استفاده میکنند. هم اکنون استاندارد 2.1 HTMI پرکاربردترین پورت برای صفحه نمایش است.
این استاندارد در مقایسه با 2.0 HTMI با پهنای باند 18 گیگابایت بر ثانیه، دارای پهنای باند 48 گیگابیت بر ثانیه است. همین ویژگی باعث میشود تا این پورت از وضوح تصویر با کیفیت بالاتر و با نرخ فریم دهی بیشتر پشتیبانی کند. این استاندارد از وضوح تصویر K10 با نرخ نوسازی تصویر 120 هرتز پشتیبانی میکند که برای اجرای روان بازیها کافی است، البته اگر سیستم گیمینگ کاربر دارای چنین قدرت گرافیکی باشد. هم اکنون هیچ مانیتوری با وضوح K10 در دسترس نیست اما به نظر میرسد HDMI 2.1 بتواند برای سالیان زیادی به عنوان یک استاندارد در نمایشگرها باقی بماند.
ممکن است به نظر برسد که تنها یک نوع کابل HDMI وجود دارد، اما اینطور نیست. در واقع 4 نوع کابل HDMI وجود دارد که میتوانید آنها را به پورت HDMI مانیتور متصل کنید. استاندارد HDMI برای رزولوشن 1080p رایجترین گزینه است، اما اگر میخواهید وضوح بالاتری داشته باشید باید یکی از سه کابل مانیتور HDMI دیگر را انتخاب کنید:
• HDMI High Speed: برای وضوح 4K.
• HDMI Premium High Speed: برای دستگاههای دارای HDR.
• HDMI Ultra High Speed: برای ویژگیهای HDMI 2.1، که شامل نمایشگر ویدیوی 8Kو پهنای باند 48 گیگابایت بر ثانیه است.
DisplayPort چیست؟
DisplayPort در میان انواع پورت نمایشگر به عنوان جایگزینی برای VGA، FPD-Link و رابط بصری دیجیتال (DVI) طراحی شده است. این پورت با استفاده از آداپتورهای فعال یا غیرفعال با رابطهای دیگر مانند HDMI و DVI سازگار است. از DisplayPort میتوان برای انتقال صدا و تصویر به طور همزمان استفاده کرد، اگر چه هر کدام بدون دیگری قابل انتقال هستند. مسیر سیگنال ویدئویی میتواند از شش تا شانزده بیت در هر کانال متغیر باشد و مسیر صوتی میتواند هشت کانال صوتی PCM فشرده نشده 24 بیتی و 192 کیلوهرتز داشته باشد.
مهمترین کاربرد DisplayPort در کارت گرافیک سیستمهایی است که توانایی پشتیبانی از تراکم پیکسلی بالا را دارند. از این استاندارد برای ارسال دیتای تصویری بین سیستمها و نمایشگرها استفاده میشود. بنابراین با خرید کابل تبدیل USB_C یا Thunderbolt به DisplayPort کاربر میتواند یک خروجی عالی از تصویر داشته باشد.
با پیشرفت سریع تکنولوژی، پورت DisplayPort بیشتر روی دستگاههای رده بالاتر که به پهنای باند بیشتر نیاز دارند، مورد استفاده قرار گرفت. معمولا این دستگاهها شامل کنسولهای بازی با سخت افزارهای گرافیکی قوی میباشند. به طور معمول روی این دستگاهها پورت HDMI قرار دارد اما برای داشتن بهترین خروجی تصویر باید مانیتور یا تلویزیون از استاندارد HDMI 2.1 پشتیبانی کند. در غیر این صورت استفاده از DisplayPort توصیه نمیشود.
USB Type-C
یکی از انواع پورت نمایشگر پورت Type-C است که برای اتصال دو وسیله الکترونیکی مبدلهای متنوعی طراحی و ساخته شده میشود. USB Type-C کاربردهای گوناگونی دارد و از آن برای اتصال به تلویزیون یا اتصال لپ تاپ به ویدیو پروژکتور استفاده میشود.
پورت Ethernet
پورت Ethernet معمولا در لپ تاپها و رایانهها استفاده میشود و به کاربران این امکان را میدهد که مستقیم به شبکههای بی سیم متصل شوند. پورت Ethernet بسیار کاربردی و مهم است به خصوص در زمانهایی که در هتل یا مکانهایی قرار دارید که سیگنال ضعیف میباشد. در سازمانها از این پورت به عنوان گیگابیت اترنت یا اترنت 10/100 نام برده میشود. تمام لپ تاپها و دسکتاپهای مدرن با پورت Ethernet میتوانند تا 1 گیگابایت بر ثانیه کار کنند.
پورت Thunderbolt
یکی دیگر از انواع پورت نمایشگر تاندربولت است. امروزه تاندربولت سریعترین پورت رایج در بازار میباشد. پورت تاندربولت این قابلیت را دارد که دادهها را 4 برابر سریعتر از پورتهای دیگر انتقال دهد. این پورت همچنین میتواند به دو نمایشگر 4k همزمان خروجی بدهد. در دستگاههای جدید میتوان از Thunderbolt برای اتصال یک کارت گرافیک خارجی استفاده کرد. همه درگاههای این پورت از اتصالات USB Type-C استفاده میکنند. Type-C به کاربران این قابلیت را میدهد تا به تمام دستگاههای جانبی متصل شوند که در اکثر موارد برای شارژ کردن لپ تاپ و تبلت مورد استفاده قرار میگیرد.
نتیجه گیری
امروزه شناخت انواع پورت نمایشگر برای افرادی که با تکنولوژی سر و کار دارند بسیار مهم است. زیرا کامپیوتر و سایر وسایل الکترونیکی در بیشتر محیطهای کاری کاربرد بسیاری دارند. حتی میتوان گفت که در عصر تکنولوژی که بیشتر کارها با سیستم انجام میشود، اهمیت این پورتها غیرقابل انکار است. پورتها انواع بسیار زیادی دارند که هر فرد بسته به نیاز خود میتواند پورت مناسب را انتخاب و از آن استفاده کند.