وقتی صحبت از تفاوت پردازنده اینتل و AMD میشود، همه چیز بستگی به نوع استفاده شما دارد. برای چندین دهه، Intel بر AMD تسلط داشت و در بازار CPU، پیشروترین نام تجاری محسوب میشد. اما وقتی AMD سری Ryzen 7 را منتشر کرد که برای رقابت با Core i7 اینتل ساخته شده بود، وضعیت تغییر کرد. از آنجایی که بحث تفاوت پردازنده اینتل و AMD در چند سال اخیر داغ تر شده است. قصد داریم تا در این مقاله یک بررسی اجمالی از تفاوت این دو پردازنده و کمپانی سازنده آنها ارائه دهیم. همچنین در این نوشتار با مقایسه مزایا و معایب هرکدام، میتوانید روند تصمیمگیری سریعتری داشته باشید.
clock speed معیاری برای سنجش عملکرد پردازندههاست. زمانی که صحبت از clock speed میشود پردازندههای اینتل حرف بیشتری برای گفتن دارند. به این معیار clock rate نیز گفته میشود که براساس GHz یا گیگاهرتز بیان شدهاست. از سوی دیگر سرعت پردازنده AMD تقریبا شبیه به اینتل است اما انرژی مصرفی بیشتری دارد، بنابراین در مقایسه با پردازندههای Intel Core ، مصرف برق بسیار بیشتری خواهد داشت. از این رو اگر به دنبال یک پردازنده کم مصرف با سرعت بالا هستید اینتل گزینه بهتریست.
Overclocking عملکرد اجرای یک پردازنده با سرعتی بالاتر از سرعت مورد نظر و توصیه شده توسط سازندگان آن است. پردازندههای AMD در اورکلاک از پردازندههای اینتل بهتر عمل میکنند، چرا که برخلاف AMD، پردازندههای Intel Core قفل شدهاند و اجازه اورکلاک را نمیدهند. مگر در تراشههایی که انتهای شماره پردازنده با حرف K آمده است. این مبحث یکی از موارد تفاوت پردازنده اینتل و AMD است.
در این مورد باید بگوییم که پردازنده AMD میتواند عملکرد بهتری نسبت به اینتل داشته باشد. درواقع این پردازنده مولتی تسک است. سنجشهای متعدد نشان داده است که آنها برای انجام یک تسک، به 47 ثانیه زمان نیاز دارند و این درحالیست که این زمان برای پردازندههای Intel Core می توانند تا 60 ثانیه نیز اقزایش پیدا کنند. با این حال، تراشههای اینتل میتوانند دستورالعملهای تک رشته را به شیوه بهتری اجرا کنند.
در این خصوص، یک نکته حائز اهمیت درباره AMD وجود دارد. این شرکت سوای اینکه هستههای بیشتر و در نتیجه عملکرد بهتری در رابطه با هستهها را ارائه میکند، به دلیل داشتن یک استراتژی قیمت گذاری رقابتی، پردازندههای آن را با مناسب ترین قیمت در بازار خواهید یافت. در مقایسه، اینتل توانمندی و قدرت این را دارد که به عنوان هد و رهبر باراز تعیین کننده قیمت خود در قطعات رایانه و بازار لوازم جانبی باشد. بنابراین شما پردازندههای اینتل را با قیمت بالاتر و خاص خود برند خریداری میکنید.
در جایی که صحبت از بازی و گیمینگ نقل مجلس باشد، تفاوت پردازنده اینتل و AMD بسیار محسوس خواهد بود. با توجه به کارتهای گرافیکی سطح بالا ، پردازندههای اینتل حداقل 5 تا 10 درصد سریعتر از پردازندههای AMD بوده و برای بازیهای سطح بالا ، این تفاوت میتواند تا 15 درصد نیز افزایش داشته باشد.
اینتل به دلیل اینکه بازار وسیعتری نسبت به AMD دارد و به طبع آن استفاده بیشتری دارد، در نتیجه بیش از AMD مورد حملات شبکه قرار میگیرد. این شرکت در حال ایجاد تغییراتی برای غلبه بر این مشکل است، اما با تغییرات و اصلاحات مداوم، پردازندههای Intel Core ممکن است در یک بازه زمانی از پردازندههای AMD عقب بمانند. در مقایسه ، پردازنده های AMD به دلیل بازار کوچکتر کمتر با چنین مسالهای رو به رو میشوند، و بنابراین از امنیت بیشتری برخوردار هستند.
پردازنده های اینتل برق کمتری مصرف کرده و در حالت ایدهآل 95 وات مصرف میکنند. با این حال بر روی عملکرد پردازنده تاثیر نمیگذارند.
اما در اینجا تفاوت پردازنده اینتل و AMD این است که AMD 105 وات برق مصرفی دارد و در مقایسه با اینتل، نیمی از عملکرد را خواهیم داشت. البته این مورد درمورد صد در صد موقع صدق نمیکند.
اینتل در زمینه پردازنده های مبتنی بر x86 بزرگترین تولید کننده در جهان شناخته شده است. در واقع بیش از سه چهارم سهم بازار پردازنده های x86 را در دست دارد. از سوی دیگر با اینکه پردازنده های AMD ارزان تر هستند، سهم بسیار کمتری در بازار دارند.
بیان تفاوت پردازنده اینتل و AMD و همچین انتخاب گزینه بهتر میان این دو کار آسان و دقیقی نیست. هرکدام از این شرکتها مدلها و نسخههای متفاوتی از یک پردازنده را ارائه میدهند که از جنبههای مختلفی مانند تعداد هسته، اورکلاک، و سایر مشخصات متفاوت است. نکته دیگری که باید بدانید این است که اینتل تنها چندین سال به دلیل عملکرد بهتر نسبت به AMD بر بازار تسلط داشت و پس از عرضه Ryzen 7 AMD ، کمپانی AMD قدرت و توانایی رقابت با اینتل، به ویژه پردازندههای Intel Core i7 را داشت.
بنابراین، برای سهولت فرآیند انتخاب خود، باید بدانید: هر کدام از این برند ها چه چیزی را ارائه میدهد! شما برای چه هدفی اقدام به خرید میکنید و ویژگیهای مورد نیاز شما چیست!